Matti Rautavaara

Oikean puoleisessa kuvassa:
Maailman parhaat Ammattilaiset 1988
Vasemmalta Tim Strickland, Eric Hall, Frank Gandy
Amatöörit Johannes Horngacher, Risto Kuutamo, Veijo Sarvi, Matti Rautavaara ja Per Erik Palmroos

Matti Rautavaara on Suomen Maastojousiampujain Liitto ry:n perustaja. Matti oli 25 vuotta puheenjohtajana, ja sen jälkeen neljä vuotta rahastonhoitajana. 29 vuotta FFAA:n toiminnassa on hieno saavutus.

Kaikki alkoi aikanaan Fitan kisoihin osallistumisesta. Kisaan osallistuivat maailman parhaat talja-ampujat. Matti tuli kilpailussa toiseksi, Risto Kuutamo kolmanneksi ja Veijo Sarvi viidenneksi. Trakoscan Fita Field Turnir -kokous päätti, että laukaisulaiteluokka on ainoa talja-ammunnassa Suomen vastalauseista huolimatta. Jo silloin alkoi kyteä halu perustaa oma liitto,  jossa saa ampua sormilla, laukaisulaitteella ja vaistolla. Tästä tapahtumasta saamme kiittää sitä, että Suomessa on FFAA.  Matti osallistui IFAA:n EFAC 1988 -kilpailuihin kutsuvieraana. Paikka oli Skellefteå Ruotsissa. 

Tämän jälkeen Suomen Maastojousiampujat ry perustettiin 15.3.1990. Matin lisäksi hallituksessa olivat Risto Kuutamo ja hänen vaimonsa sekä Pekka ja Kaj Palmroos. FFAA laajeni aika nopeasti. Yhdistys muutettiin 27.10,1998 Suomen Maastojousiampujain Liitto ry:ksi. IFAA edellytti, että jokaisella jäsenmaalla on oltava jousiammuntaliitto, joka on IFAA:n jäsen.

Toiminta kehittyi eteenpäin ja vähän joka puolelle rakennettiin ratoja, joissa oli mahdollista harrastaa jousiammuntaa ja saada valmiudet kilpailemiseen. Mukaan tulivat kaverit ja tutut, joiden joukossa oli aika hyviä ampujiakin. Sehän tässä onkin hienoa, että kaikilla on mahdollisuus tulla mukaan.  Suomesta on noussut huippuampujia. Matilla on henkilökohtaisesti euroopanmestaruuksia kolme ja suomenmestaruuksia on varmaan viitisenkymmentä. Kaksiin maailmanmestaruuskisoihinkin Matti on osallistunut. 

Matin jousiammuntaharrastus alkoi 1957 12-vuotiaana. Äiti oli SM-tason ampuja ja isä järjestöaktiivi Suomen Jousiammuntaliitossa. Jousiammuntatausta oli selvä Matille, joka muistaa aloittaneensa vuonna 1955 jousiammunnan nuolia hakemalla. Perheen historia tuki jousiammuntaa. 

Matilla on mukavia tarinoita kerrottavana. Hän muisteli, että Väinö Skarp  keksi klikkerin. Kun he menivät ampumaan klikkerin kanssa ensimmäistä kertaa Fita-kierroksella ja ampuivat heti maailmanennätysten yli, Kaverit totesivat, että tämä ei ainakaan tule hyväksytyksi missään. Ja siis luopuivat silloin klikkeristä.