Jorma Tuovinen

Jorma Tuovinen, Jore toimi Suomen Maastojousiampujain Liitto ry:n hallituksessa pitkään ja puheenjohtajana 2016 vuoteen 2020. Toimintakaudellaan Jore oli FFAA:n ”moottori”. Hänen positiivinen ja rento vaikutuksensa tarttui muihinkin. Hän sai asiat tapahtumaan, jos ei muuten niin tekemällä itse. Jore oli vaatimaton persoona, joka tuli kaikkien kanssa hyvin toimeen. Hän ei ottanut onnistumisista kunniaa itselleen tai tuonut esille sitä valtavaa työmäärää, joita asioiden toteuttaminen häneltä itseltään edellytti.

Jore aloitti jousiammuntauransa taljavaistojousella Etelä-Uudenmaan Jousimetsästäjät ry:n riveissä 1990-luvun alkupuolella ja sieltä Keravan SiniSulkien ja Ukonnuolten kautta Artemikseen, jossa hän ehti toimia yli 10 vuotta. Pitkäjousi vakiintui pääasialliseksi lajiksi 2000-luvun alussa. Jore osallistui aktiivisesti kilpailuihin. Hän oli esimerkkinä siitä, miten kilpaileminen voi olla rennon mukavaa. Jore säilytti kaikissa tilanteissa huumorin ja malttinsa. Hän oli mukavaa seuraa kansainvälisissä kisoissa ympäri Eurooppaa. Jore harrasti jousimetsästystä koti- ja ulkomailla.

Vaikka Jore olikin monipuolinen kilpailija, hänen varmaankin rakkain lajinsa oli 3D- ammunta, jonka suosio on kasvanut koko 2000-luvun. Sen ohella, että hän oli maamme eturivin ampujia, hänet tunnettiin myös eriomaisen vaikeiden ja juonikkaiden ratojen tekijänä. Hän osasi asettaa eläimet siten, että matkojen arviointi oli vaikeata. Hän käytti useita keskenään erilaisia keinoja, kuten maastojen painaumien hyödyntäminen, varjot, kapeat, tai jopa leveät linjat sekoittivat ampujia helposti. Milloin ammuttiin ylös, milloin viistoon ja milloin alas siten, että jokin kanto, puu tai jokin muu seikka oli vaikeuttamassa matkan arviointia.

Onpa ollut kyse Finnish Open -kilpailujen järjestämisestä tai kansainvälisten kisojen anomisesta Suomeen, Jore oli innostuneena mukana ideoijana ja toteuttajana. Hän näki yleensä vain positiivisia toteuttamisvaihtoehtoja. Hänelle luottamustehtävien vastaanottaminen tarkoitti sitä, että kaikki mikä siihen liittyy tehdään.  FFAA:n puheenjohtaja-aikanaan Suomi anoi EIAC-kisat ja EBHC-kisat, jonka status myöhemmin on muuttunut WBHC 2023 -kisaksi. Näiden kisojen taustalla on vahvasti edelleen Jore Tuovisen positiivinen ja myhäilevä olemus ja usko siihen, että kaikki järjestelyt pystymme hoitamaan suomalaisen laadukkaasti. Kun EIAC 2022 ja WBHC 2023 toteutuvat, ampukaamme me suomalaiset kisat hänen kunniakseen. Jore on ilman muuta ansainnut paikkansa FFAA:n toiminnan huippujen joukossa.

Joren poismeno vuoden 2020 lopulla oli raskas isku koko Suomen maastojousiampujille, puhumattakaan hänen omaisilleen sekä muille ystäville. Vaikka hän sai elämänsä aikana paljon aikaiseksi, hänen suuri unelmansa, eläkevuosien viettäminen Jokelaan kunnostamassaan uudessa kodissa, jäi toteutumatta. Meidän jousiampujien käsissä on, saammeko hänen toisen suuren unelmansa toteutettua: WBHC 2023 ei olisi mahdollinen, ellei Jore olisi asiaa vuoden 2017 lopussa ja vuoden 2018 alussa ajanut. 

Joren ensimmäinen muistoturnaus ammuttiin kesäkuussa 2021. Se tuskin jää viimeiseksi.

Tekstissä on käytetty osia Lauri Salmen ja Juuso Heikkilän Joren muistokirjoituksesta