EBHC 2016 Kisakatsaus ja tulokset

4.7.2016

EBHC 2016 Kisaraportti

 

Itävaltaan, Saalbachin ja Hinterglemmin maisemiin suuntasi  24.6.2016 – 2.7.2016 väliseksi ajaksi Eurooppalaisen 3D maastojousiammunnan parhaimmisto (tai ainakin kisailuhaluisimmat) EBHC 2016 maastojousiammuntakilpailuun mittelemään osumatarkkuuttaan.

Itävalta, tuo vuoristojen maa, on jylhine vuoristomaisemineen aina vaikuttava kokemus, ainakin allekirjoittaneelle, harvemmin vuoristoissa kulkeneelle tasamaan tallaajalle. Kilpailuun osallistui IFAA:n 3D kilpailujen historiassa ennätykselliset liki 1800 maastojousiampujaa, joka alkaa olla huoltojoukkoineen jo ison tapahtuman tuntuinen ja vaatii järjestäjiltä hyvää järjestelyiden osaamista.

Tässä tehtävässään Itävallan kilpailuorganisaatio onnistui erinomaisesti. Kaikki tarvittavat asiat toimivat hyvin, ainoana asia joka aiheutti vähän turhautumista (ja tämä on vain allekirjoittaneen henkilökohtainen näkemys) oli radoille ja aloitusrasteille siirtymisen hitaus, joskin ymmärrettävää on, että kun kilpailuradat sijaitsevat laajoilla alueilla, isojen kilpailijaryhmien siirtyminen ja siirtäminen radoille ottaa aikansa. Joka tapauksessa täytyy antaa täydet pisteet kisaorganisaatiolle järjestelyiden toimivuudesta. 

 

Kilpailuradat olivat erinomaisen haastavia. Tasamaa-ammuntaa ei juurikaan ollut. Ylös, alas jyrkästi tai vähän vähemmän jyrkästi ja miten milloinkin sivuylä/alaviistoon vuoriston rinteillä enimmäkseen ammuttiin. Monin paikoin kulkeminen ohuehkossa ilmanalassa noin keskimäärin 1200-1300m korkeudessa oli melkoista ”nelivetorallia” jyrkästi ylöspäin, ja jyrkästi alaspäin kulkiessa sai ”jarruservoja” pitää päällä välillä täysillä. Liukasta ja melkoisen rapaista ja märkää jyrkillä kapeilla poluilla kulkeminen paikoin myös oli. Tiukimpiin jyrkännepaikkoihin oli kyllä järjestetty apuköysiä kulkemista helpottamaan ja niissä paikoin tuli mieleen että oliko tullut tulleeksi harrastamaan vuorikiipeilyä vai maastojousiammuntaa. Näissä paikoin tuli kyllä jokusen kerran mieleen että mitenkä vanhemman polven veteraaniampujat radoilla selviävät ja selviävätkö ilman apua. Suomen veteraaniampujista joutui yksi ampuja jättämään ”leikin” kesken ensimmäisen kisapäivän jälkeen koska hänen jaloilleen kulkeminen näin haasteellisessa maastossa oli liikaa. Toivottavasti tulevat EM ja MM kisajärjestäjät kiinnittäisivät hiukan huomiota maastoradoilla kulkemisen haasteisiin jotta ei aivan liian vaikeakulkuisia maastoratoja tehtäisi, näissä kisoissa mentiin kyllä jo äärirajoilla monin paikoin.  

Säiden puolesta kilpailupäivät olivat monipuolisia. Kaikkea saatiin, sadetta, paahdetta ja siltä väliltä. Avajaispäivänä avajaiskulkue kasteltiin täydellisesti kunnon sateessa jos ei ollut huomannut ottaa sateenvarjoa/sadetakkia mukaan. Allekirjoittanut  ja moni muu kyllä huomasi tuon pienen puutteen sadevarusteluissaan kyseisenä ajankohtana. Aivan jatkuvaa rankkasadetta ei onneksi ainoanakaan kisapäivänä ollut, rankkoja kuuroja tuli ajoittain ja pientä tihkusadetta. Joinain päivinä aurinko paahtoi sen verran tukevasti että palovammoja syntyi jos aurinkosuojaa ei ollut. Tämänkin auringon suoman ”ihanuuden” moni sekä allekirjoittanut sai nahkoissaan kokea. Kahtena päivänä auringon paahteen vuoksi jouduttiin korkeimmalla (2000m) oleva kisarata sulkemaan liian korkean UV- säteilyriskin vuoksi ja vararata otettiin käyttöön. Mutta oli myös erinomaisen hyvääkin kilpailusäätä runsaasti, pientä pilvipoutaa+aurinkoa ja täydellisen sopivaa kesäistä lämpöä.

Ratojen haasteellisuudesta huolimatta kaikilla kilpailijoilla tuntui olevan hyvä j reilu kisafiilis päällä koko kisan ajan ja kisat saatiin ”pakettiin” ilman mitään isompia haavereita.

Kilpailuolosuhteet olivat tietysti kaikille osallistujille samat, ja niin kuin kilpailuihin aina lähdetään niin lähdetään tekemään parasta mahdollista tulosta olkoon olosuhteet sitten mitä tahansa. Suomeen Euroopan mestaruuksia Itävallan EBHC 2016 kisasta otti VMBBC luokassa Raimo Makkara ja CFFU luokassa Helmi Jyväkorpi. Onnittelut mitalisteille!

Kaikki kilpailuun osallistuneiden henkiökohtaiset kilpailutulokset ja maajoukkueen sekä aselajijoukkueen kilpailutulokset löytyvät osoitteesta http://ebhc2016.at/de/ergebnisse/

 

EBHC 2016 kisakatsauksen laati joukkueenjohtaja pj Lauri Salmi