Historia luokka

IFAA Luokka HB (Historical Bow) Perinnejousi


Aikuiset Naiset AFHB Miehet AMHB 

Klassisen jousen (kutsutaan myös historialliseksi tai primitiivijouseksi) tunnistettavuuden tulee pohjautua aikakautensa hyväksyttyyn malliin ja käyttöön ennen vuotta 1900. Eroa ei tehdä eri jousimallien rakenteiden tai käytettyjen materiaalien mukaan.

Käytössä on ainoastaan aikuisten luokka.
Jousen tulee olla joko kokopuinen- tai laminaattijousi. 

Erityiset nuolen pidikkeet tai nuolihyllyt, sekä jousen keskiosan ikkunaleikkaukset ovat siinä tapauksessa sallittuja, että sellaiset kuuluvat kyseessä olevan jousen klassiseen, tunnustettua historiallista painoarvoa omaavaan malliin. 

Jousen tulee olla valmistettu puusta tai sellaisista materiaaleista jotka olivat käytössä jousen historiallisen käyttöaikakauden aikana. Nykyaikaisten materiaalien kuten hiilikuidun, lasikuidun ja epoksin käyttö ei ole sallittua. Historiallisten liimojen kuten luuliiman ja kuuman puunpihkan käyttö ei ole sallittua, ja sekä jousen keskiosaan että lapoihin tulee käyttää ainoastaan nykyaikaisia liimoja ja kiinnittimiä! 

Jousen jänteen vakiomateriaalina tulee olla polyesteri. Historiallisia (kuten pellava tai eläinjänne) ja/tai nykyaikaisia materiaaleja (kuten Kevlar, jne.) ei saa käyttää. 

Nuolten tulee olla valmistettuja puusta ja sulitettuja luonnonsulilla. Nykyaikaiset nuolenkärjet sekä nykyaikaiset nokit ovat sallittuja. Nuolen varteen leikatut nokit ovat sallittuja vain siinä tapauksessa että ne ovat vahvistettuja sopivilla materiaaleilla. 

Lisävarusteet, kuten kudotut nokinpaikanmerkit ja peukalorenkaat, ovat sallittuja edellyttäen, että sellainen lisävaruste oli käytössä jousen historiallisen käytön aikana. 

Jousiampujalla itsellään on lopullinen vastuu varmistaa että kaikki turnauksessa käytettävä varustus on historiallisesti totuudenmukaista. Ampujan on turnauksen teknisten tarkastajien pyynnöstä esitettävä kirjallisia todisteita varusteidensa totuudenmukaisuudesta.