JORMA TUOVINEN IN MEMORIAM

21.10.2020


Suomen Maastojousiampujain Liitto (FFAA) ry:n puheenjohtaja, Jousiammuntaseura Artemis ry:n pitkäaikainen hallituksen jäsen Jorma Tuovinen menehtyi vaikean sairauden murtamana Helsingissä lauantaina 17.10.2020. Jore oli kuollessaan 65-vuotias.


Aikaisemmin menestyksekkäästi karatea harrastanut Jore aloitti jousiammuntauransa taljavaistojousella Etelä-Uudenmaan Jousimetsästäjät ry:n riveissä 1990-luvun alkupuolella. Sieltä matka vei Keravan Sini-Sulkien ja Ukonnuolten kautta Artemikseen, jossa Jore ehti toimia yli 10 vuotta. Pitkäjousi vakiintui pääasialliseksi lajiksi uuden vuosituhannen alussa.
Joren rennon ja vähän boheeminkin ulkokuoren alla oli piinkova kilpailija. Hän ampui erittäin korkealla tasolla, jota pystyi kisatilanteessa usein vielä nostamaan. Se on piirre, joka erottaa mestarit tavallisista jousiampujista. Jore säilytti kaikissa tilanteissa malttinsa ollen myös haluttua seuraa kisamatkoilla ympäri Eurooppaa.


Aktiivisen kilpailemisen ohella aikaansaava mies ehti toimia liiton ja seurojen luottamustehtävissä sekä harrastaa jousimetsästystä koti- ja ulkomailla. Puumateriaalin kanssa työtä tehneenä Jore ryhtyi myöhemmällä iällä tekemään itse jousia. Muotokieleltään jäljittelemättömillä jousillaan rakentaja osui keskelle – aina, kun välineet kestivät.


Luottamustehtävissä Joren ehtymätön ideasampo tuotti tapahtumia, joita toteutettiin aina yhdessä. Jore oli vaatimaton persoona. Hän ei ottanut onnistumisista kunniaa itselleen eikä koskaan tuonut esille sitä usein valtavaa työmäärää, joita asioiden toteuttaminen oli häneltä itseltään edellyttänyt. Erityisen vahvana Joren muisto ja kädenjälki elää Petikon maastoradalla. Paikassa, jonka suunnitteluun, toteuttamiseen, talkoisiin, harjoituksiin ja kilpailuihin hän käytti satoja tunteja.


Vielä maaliskuussa Jore oli keskeisesti mukana Artemiksen Helsingin Maunulassa järjestämissä FFAA:n Suomen mestaruuskilpailujen järjestelyissä. Itse kisassa Jore voitti LB-luokan Suomen mestaruuden. Pian kisojen jälkeen Jore sai diagnoosin parantumattomasta sairaudesta. Se oli jousiampujalle kuin kutsu viimeiseen otteluun, jonka musertavaa lopputulosta ei ampujista parhainkaan pystyisi enää muuttamaan.


Lokakuisen syysaamun valjetessa saimme lopulta pysäyttävän uutisen. Eläkepäiviksi hankittu pientila Tuusulan Jokelassa jäi vaille isäntää ja me jousiampujat hyvää ystävää ja kallisarvoista kilpakumppania.
Jorea jäävät kaipaamaan jousiammuntaväen lisäksi mm. puoliso ja tytär perheineen.

 

 


Juuso Heikkilä
Lauri Salmi