EIAC 2018 Unkarin Budapestissa 15.-18.2.2018 / Tulokset

21.2.2018


Suomen joukkue
Suomen joukkue
Esan kisakortti uusi MM
Esan kisakortti uusi MM
Esa tuulettaa !
Esa tuulettaa !
Euroopan meestarit Satu & Pekka
Euroopan meestarit Satu & Pekka
Joukkue Hopeaa
Joukkue Hopeaa

EIAC 2018 Unkarin Budapestissa 15.-18.2.2018

Kun liittomme viime vuoden loppupuolella pyysi minut EIAC 2018 joukkueenjohtajaksi, tunsin saaneeni kunniatehtävän. Kilpailtuani monissa aikaisemmissa kisoissa, oli tilanteita missä itse olin ampuja, joukkue ja joukkueenjohtaja. Kyllä kokeneet ampujat selviävät kisoista yksinkin, mutta halusin nähdä voisinko omalla panoksellani tukea ampujiamme niin paljon, että he näkisivät tehtävän tärkeänä myös tulevaisuudessa. Määrittelin tärkeimmäksi tehtäväkseni olla ampujiemme tukena mitä tahansa tapahtuisi. Johtamisesta en erityisemmin välitä...

Suomalaisia ampujia oli ilmoittautunut kisoihin yhteensä 34 henkilöä. Lisäksi tukijoukkoja oli toistakymmentä. Erityisen ilahtunut olin, kun näin, kuinka paljon joukkueessamme oli nuoria mukana, ilman tarkempaa ikämääritystä. Jotenkin oli myös viitteellistä havaita, että Pääkaupunkiseudun edustus oli heikko: vain Raimo ja Helena olivat Pääkaupunkiseudulta. Vastaavasti Länsi-Suomen edustus oli erinomainen. Pitkäjänteinen nuoriso- ja valmennustyö kantaa hedelmää.

Koko Suomen tiimi kasvoi pienessä hetkessä tavattoman tiiviiksi ryhmäksi. Joukkuehenki oli käsinkosketeltava. Kun itse kiersin katsomassa ampujiemme suorituksia, näin myös miten itse ampujat tukivat toisiaan molemmilla puolilla aitausta, vanhemmista puhumattakaan. Joukkueemme tunnelma huipentui mitalijuhlassamme heti kisan jälkeen. Lyhyellä varoitusajalla ja extemporena järjestettyyn tilaisuuteen saapuivat lähes kaikki joukkueemme jäsenet, selvästi yli kolmekymmentä henkilöä.

Kisapaikka

Kisapaikka oli minulle tuttu aikaisemmilta vuosilta: ”Hungexpo Building”, messukeskus, jossa järjestettiin samanaikaisesti myös erämessut, joiden yhteydessä oli myös kilpailusta erillinen 3D- kilpailu. Monet meikäläisetkin osallistuivat kisaan hyvällä menestyksellä. Olin jo syksyllä kehunut unkarilaisten kisajärjestelyjä ja tänäkin vuonna selvittiin varsin hienosti, kun huomioidaan että ampujia oli yhteensä hieman yli 500. Aikataulut pitivät hyvin, joskin pieniä viivästyksiä oli.

Itseäni harmitti se, että yleisötilat penkkeineen olivat surkeat. Seisoimme pari metriä leveällä kaistaleella, joka oli eristetty korkealla verkkoaidalla ampujista. Myös tulospalvelu ontui kisan aikana. Tämä ei välttämättä johtunut kisajärjestäjistä vaan huonoista nettiyhteyksistä. Itse en kertaakaan päässyt näkemään tuloksia IFAAn sivuilta. Kun ampujat eivät kirjanneet kierrostuloksia näkyville, me katsojat jouduimme arvaamaan ampujakohtaiset tulokset kiikarien avulla - ampujien keskittymistä ei voinut pilata kyselemällä joutavia. Onneksi nämä puutteet eivät koskeneet ampujia, joten itse kilpailu oli hoidettu hyvin.

Hienoja kamppailuhetkiä

Meillä oli paljon hetkiä, joita saimme kokea ”katsomon puolella”. Poimin kolme. Esa ampui alle tasonsa Flintin ensimmäisellä kierroksella. Toinen kierros lähti hyvin liikkeelle ja pian Esalla olikin pienet mahdollisuudet sittenkin tehdä uusi Maailmanennätys. Viimeisellä kierroksella piti ampua hyvin, jotta se onnistuu. Verkon takana jännitti... Esan hermot pitivät ja hän lopulta ylitti vanhan ennätyksen viidellä pisteellä!

Satu kamppaili takaa-ajoasemassa kullasta. Jossakin vaiheessa kuulimme, että hän oli kolme pistettä häviöllä. Emme tarkalleen tienneet pisteitä, mutta uskoimme, että kolme kierrosta ennen päätöstä hän oli tuon kolme pistettä takana. Emme uskaltaneet hiiskua sanaakaan. Seuraavaksi hän ampui hyvin ja vastustaja hieman epäonnistui, Satu kavensi kahdella pisteellä! Viimeistä edellisellä kierroksella Satu kavensi yhdellä pisteellä, nyt pisteet olivat tasan! Viimeisen kierroksen Satu aloitti vitosella, kaveri nelosella. Viimeiset nuolet menivät hyvin. Hermot pitivät, mutta piti vielä odottaa virallisia tuloksia. Lopulta ero olikin 9 pistettä Sadun hyväksi, mutta saimmepahan jännittää.

Vilin kilpailu taljassa oli koko kisan tiukin. Molemmat kilpailijat olivat ampuneet yhden ”pummin” (eli nelosen) Flintissä ja muut kierrokset täysillä pisteillä. Seurasi Shoot Off. Ammuttiin 3 x 5

nuolta ja X:ät ratkaisevat. Molemmat ampuivat erinomaisesti, mutta Vilillä ensimmäisessä sarjassa yksi nuoli lipsahti ulos hieman peukalon päätä suuremmasta keskustasta. Toisen sarjan molemmat ampuivat puhtaasti. Viimeisellä kierroksella Slovakian Jozef Bosanskyn olisi epäonnistuttava ja Vilin onnistuttava, jotta kamppailu jatkuisi. Näin ei käynyt. Vilillä toinen lipsahdus ja Jozef ampui taas puhtaasti. Kisa sai urheilullisesti arvoisensa voittajan. Siitä huolimatta Vilin hopea ja pisteet oli kyllä mykistävä.

Tulokset

Olen poiminut suomalaisten tulokset taulukkomuotoon, jotka ovat liiton sivuilla. En niihin siis puutu yksilötasolla tässä. Laskelmani mukaan voitimme yhteensä 19 mitalia seuraavasti:

Henkilökohtainen kisa 14 mitalia, joista 9 kultaa, 3 hopeata ja 2 pronssia Maajoukkue (Team of Nations), yhdeksänmiehinen, 1 hopea Aselajikohtaiset joukkueet (Style Teams) 1 kulta, 2 hopeaa ja 1 pronssi

Mitalien lisäksi ampujamme tekivät uusia Euroopan- ja Maailmanennätyksiä. Tätä kirjoitettaessa en ole niitä kaikkia vielä nähnyt. Vaikka osan kyllä tiedän, on parempi että tasapuolisuuden nimissä odotamme, kunnes ne ovat kaikki myös virallisesti tiedossa.

Lopuksi

Vaikka menestyksemme tällä kertaa oli erinomainen, jousiammuntaan kuuluu myös epäonnistumisia. Minusta arvokkainta ehkä sittenkin oli jokaisen panos tuloksesta riippumatta. Jotkut ampujamme kärsivät eri vaivoista, mikä näkyi tuloksissa. Jotkut surivat hutejaan kun ehkä näkivät pitkän harjoittelun jossakin määrin valuvan hiekkaan. Olen sitä mieltä että jousiammuntaan kuuluu ajoittaiset laskukaudet. Laji on niin herkkä, että näin se vaan on. Ensi kerralla on jonkun toisen vuoro alisuorittaa ja silloin muut paikkaavat. Pää pystyyn, uudet kisat odottavat!

Palautan avaimen. Espoossa 20.2.2018

Jakke Lehtinen joukkueenjohtaja 

 

 

Liitteet